Chcete pracovat jako kontraktor?

Po letech práce v jedné firmě chce nejeden vývojář změnu. Rád by získal flexibilitu, uplatnil nabyté zkušenosti a zároveň je stále rozšiřoval, také by rád rozšířil škálu možností, kde pracovat na zajímavých projektech. S krokem k tomuto rozhodnutí se ale často pojí počáteční obavy. Jak na to?

Anet Jarmoliková

Začínající kontraktoři se pochopitelně obávají jednak nejistoty a že si zakázky budou muset shánět sami, tzn. že se tak trochu stanou takovými malými podnikateli. Také se bojí scénáře, že zůstanou nedobrovolně bez práce a bez příjmu. A tak to právě být nemusí. Jak tomu lze předejít?

Je obrovskou výhodou (minimálně pro začátek) najít si firmu, která se zaměřuje na bodyshop - tedy zprostředkovává zakázky vývojářům kontraktorům.

Taková firma, jedná-li zodpovědně, by měla vývojářům říct:

  • Jaké jsou výhody a nevýhody práce na IČ (tedy na živnostenský list, což je nezbytnou součástí freelance/kontraktorské práce)
  • Vysvětlit, z jakých kroků se založení živnosti skládá - v podstatě jde o vyplnění dvou formulářů, jeden s poplatkem 1000 Kč za založení živnosti a jak podat daňové přiznání jednou za rok či nabídnout služby a poradenství účetní - tak to děláme v Coding Bear
  • Co nejpřesněji definovat projekt, na který má kontraktor nastoupit, přesně sdělit požadavky a podmínky zákazníka, aby kontaktor měl před vstupním pohovorem u zákazníka k dispozici všechny informace a věděl, co může od dané pozice očekávat

Hlavně je super, pokud to je zároveň i vývojářská firma a ne jen bodyshopová agentura, protože firma, která sama vyvíjí a dělá k tomu bodyshop, má obrovský přehled o tom, jak to ve světě bodyshopu chodí, na co si dát pozor, jakým zakázkám se vyhnout atd. A také naopak dokáže koncovému zákazníkovi vybrat dodavatele (bodyshopera) daleko lépe než agentura, protože si daného zájemce prověří stejným způsobem, jako kdyby nastupoval přímo k nim a zvládne skvěle posoudit, na jakou pozici se daný uchazeč hodí. Aspoň u nás je toto zavedená praxe, protože uchazeč pak reprezentuje i dobré jméno naší firmy, proto si nemůžeme dovolit chybovat a posílat zákazníkům nevhodné kandidáty.

V neposlední řadě by taková firma měla objasnit základní principy práce na kontrakt (na bodyshop), což je trochu ponurá realita života bez stravenek, multisportky a dalších benefitů, jež jsou ale ve skutečnosti promítnuty ve vyšším výdělku kontraktora, který tím tak není na konkrétní benefit omezen na rozdíl od zaměstnance a může s penězi naložit podle svého uvážení, takže je předem myšleno i na tuto kompenzaci. Stejně tak se u sazeb vývojářů počítá i s navýšením o náhradu za dovolenou nebo případnou pracovní neschopnost.

Bodyshop vývojář je plnohodnotnou součástí týmu koncového zákazníka, dle typu projektu buď on-site, remote nebo částečně remote. Jsou to týmy fajn lidí, kteří mohou být taktéž kontraktoři, interní zaměstnanci nebo kombinace obojího. V praktické rovině jsou obecně kontraktoři braní jako externisté.

V Coding Bear už nějakou dobu máme bodyshopovou spolupráci zavedenou, známe všechna pozitiva i negativa a proto se snažíme vývojářům poskytnout stabilní zázemí. Jsme vždy připraveni nejen poradit a pomoct, ale především vykomunikovat vše s koncovým zákazníkem, vyřešit jakýkoli problém a získávat zpětnou od obou stran. Také mohou pomoct a poradit naši interní seniorní vývojáři. Rozhodně to nefunguje tak, že vývojáře někam pošleme a dál se o nic nestaráme, naopak fungujeme jako prostředník mezi oběma stranami a děláme maximum pro oboustrannou spokojenost.

I našim interním vývojářům, v případě jejich zájmu, rádi bodyshop umožňujeme, protože je to možnost, jak se mohou osobně někam posunout a získat cenné zkušenosti, které pak převádí do praxe zase zpět na našich projektech.

Rozhodně není třeba se tohoto typu spolupráce obávat, protože se stává zavedeným a osvědčeným způsobem fungování developerů mezi IT firmami a získává si status moderní a flexibilní formy zaměstnání.

bodyshop
freelancer
kontraktor
Zpět →